söndag 15 maj 2011

Åskskydda din villa



BAKGRUND
-------------------
För ett tag sedan började jag fundera på alla de saker som genom åren gått sönder vid åskväder. Jag har också sett att det går att köpa åkskydd för att skydda enskilda apparater direkt i vägguttaget. Då jag har haft en dataserver stått hemma och tuffat de senare 10 åren så var det primärt den jag först tänkte på att skydda. Därför köpte jag en hel UPS (Uninterruptable Power Supply) med batterikraft vid strömavbrott samt inbyggt Åskskydd. Inte SÅ fasligt dyr kan man tycka (kostar från 1000kr och uppåt. Min kostade 4000kr). Idag när jag bor i hus och har barn så finns nu betydligt fler saker man är rädd om. Räknar man ihop vad de kostar så drar det iväg också. Försäkringsbolaget betalar säkert men drar av rejält. Dessutom blir det en hel del problem. saker som potentiellt kan t stryk är (olika saker är iofs olika känsliga):
- tvättmaskin
- kyl & frys
- spis & ugn
- pannan
- tv (flera)
- digitalbox
- stereo
- datorer (flera)
- skrivare
- accesspunkt för wifi
- larm
- o s v
Ja. Kort sagt så började jag fundera mer då värdet på det som kan gå sönder nu med hus och flera barn är betydligt större än tidigare. Utöver det finns en hel del övriga attiraljer som kaffebryggare radioapparater och en massa mer som jag inte räknat med ovan....

Men... Nu har vi glömt något som kanske är ÄNNU viktigare... BRANDRISKEN!!!


Jag vill minska risken att saker går sönder samt försöka sänka risken för brand rejält.


VAD FINNS DÅ ATT GÖRA?
-------------------------------------------

Det finns otaliga åskskydd att köpa från någon/några hundralappar och uppåt. De bygger enkelt på ett gasurladdningsrör som kortsluter bort överspänningar. Dock är de INTE att rekommendera då de OM det skulle skydda din utrustning kortvarigt kan höja spänningen mot jord med flera tusen volt och istället förstöra annan utrustning (UPS inget undantag). Åskskydden/skyddet skall för att fungera som tänkt gå mot en central gemensam jordskena. Bland annat för för att inte åskskyddet ska höja spänningen över andra komponenter. Och faktum är att det är mycket billigare än vad de flesta tror att skydda hela huset. Det kostar mellan 2000-6000 att skydda HELA huset inkl telefon och antenn. Pris självklart beroende på var man köper, men också beroende på komponentkvalitet. En sak att nämna här kan vara att en dåligt kvalitet på teleskyddet kan sänka hastigheten på ditt bredband.
Antenn kanske ändå kan anses som prioritet 2 om man inte har huset väldigt utsatt. För trots allt är sannolikheten för en direktträff väldigt liten. Det som går sönder i elektronikväg har garanterat gått sönder p g à överspänningar som letat sig in via marken in i el och telefonnätet.

Tänk på att ett bra Åskskydd också kan skydda mot brand då överslag ofta kan undvikas på farliga ställen som i t ex väggar, trossbotten eller i isoleringen på vinden.

MIN LÖSNING
---------------------

Grejer:
Jag har köpt ett 3-fas s k inledningsskydd av märket "Joslyn" som enl utsago skall vara ett av de bättre. Utöver det har jag också införskaffat ett inledningsskydd för telefon/bredband samt ett skydd för antenn. Skyddet för telefon är riktigt lågkapacitivt för att påverka bredbandshastigheten så lite som möjligt. Antennskyddet är på standard 75 ohm med DC-pass för att kunna släppa genom ev matningsspänning till antennförstärkare.

Montering:

Notera !
Montage av 3-fas inledningsskyddet ska (även om det är enkelt) göras av en behörig elektriker. Troligt är att du kan få ROT-avdrag för detta.

Från början tänkte jag att detta skullle monteras som rekommenderats d v s inne vid huvudentralen. Men eftersom alla skydd (3-fas, tele, antenn etc) bör jordas vid samma jordpunkt så skulle detta innebära att t ex inkommande telefonledning måste dras fram till elcentralen och sedan kanske tillbaka till dosan där den kom in i huset för fortsatt distribution ut i huset. Dessutom får returledningen inte gå för nära inkommande ledning vilket då kan orsaka överslag och förstöra skyddsfunktionen av teleskyddet. Detsamma gäller sen om t ex en antenn ska skyddas med ett "coax"-skydd.

Så eftersom telefonen kommer in i mitt fasadmätarskåp så monterade jag efter samtal med min leverantör åskskyddet där, vilket också föll sig mer naturligt. Här är bilder på hur det såg ut före....

Mätarskåpet:



Inkommande tele i mätarskåpet. Här kommer tele in från "gatan" och går vidare in i huset.





Här skall 3-fasskyddet kopplas in då det är "min" del (uppe till vänster i mätarskåpet) efter den plomberade elmätaren från Forum. Den vita kabel nere till höger går avsäkrat till krypgrundsavfuktaren http://villafixaren.incedo.org/2009/08/krypgrundsavfuktning-pa-smahus.html . Den nedre svarta går avsäkrat med 3-fas till garaget. De tre svarta FK som kommer upp i mitten är de som kommer från elmätare och huvudbrytare och går direkt vidare in till den interna elcentralen inne i huset.




Här är grejerna jag tänkt montera:
  • 1 st JOSLYN, AC Surge Protector, Surgitron III 1457-21 (lågspänningsavledare)
  • 2 st JOSLYN, Digi-Guard 2377-45-HS
  • 1 st JOSLYN 1740 series Primary Coaxial Surge Protector 75 Ohm

Koaxialskyddet har jag dock tänkt att installera senare. F.ö monterade jag bara en Digi-Guard då jag för närvarande bara har ett telepar in i huset.





Och här hur det såg ut efter montaget.


Inledningsskyddet monterades på befintlig montageplatta i mätarskåpet. Notera att det skall sitta så nära inkopplingspunkten att man inte behöver skarva kablarna!




Lite mer närbild...





Nedan kan man se att inkopplingen gjorts mot de plintar om går till min interna central inne i huset (på vänster sida).





Så här blev det till slut med 3-fas inledningsskyddet.





Åskskyddet för tele ska nu kopplas in ... Det görs i aluminiumlådan nere till höger där telekabeln kommer in från gatan.







Tele kommer in i den grova svarta 8-pars kabeln från gatan och går in på Digi-Guard:en. Samma plintar kopplar sedan vidare till den tele som går vidare in i huset (blå och vit ledare i den vita tunna kabeln).




Lite mer närbild på anslutningen. Jordanslutningen är klämd och lödd. 8mm2 jordkabel som går direkt till min huvudgjordningspunkt i mätarskåpet. Taggbricka i koppar används på båda sidor.





Hoppas inlägger varit någon till gagn. Posta gärna en kommentar