fredag 13 november 2015

Bygga termostat till din Wallasvärmare

När jag bytte från en öppen styrpulpetbåt häromåret till en hyttbåt (TG 7000) för att få längre säsong samt kunna åka längre turer och fiska så ingick en Wallasvärmare 1800 SAIL. Om ni läst mitt andra större inägg om bordgenomföringar under vattenlinjen s(tack för positiv feedback på det inlägget) så förstår ni att jag som kontrollfreak såklart började med att plocka isär Wallas:en då jag inte visste status. Och plockar man isär brännaren så måste man byta packning. Den torkar, går sönder och är inget man återmonterar. Så den blev servad med en ny glödtråd, packning och veke vinter 2014-2015. Sen gick wallasen som tåget… Service-kit kan köpas lite överallt som tex Sea Sea, Hjertmans, Erlandssons brygga m flera och kostar några hundralappar. Notera att det som skrivs nedan rörande termostat inte har ett dugg att göra med att jag även servat brännaren.

Efter det så började jag i alla fall fundera på det där med termostat. Wallas:en har som standard 2 vippbrytare:

En vippbrytare med en tillhörande röd diod för när värmen går. Wallas:en är med vippbrytaren  i mittläget av stängd. De två ändlägena är full resp halv effekt. Återgår man med brytaren till mittläge när brännren går så stängs den inte av direkt, utan går efter och kyler systemet innan den stängs av. Därför är det i alla fall rekommenderat att man inte ska koppla värmaren över huvudbrytaren. Det har jag iofs gjort ändå med flit när jag drog om elen i båten(det kanske blir en annan bloggpost). Personligen ser jag det inte som ett problem. Står värmaren och eftergår efter avstängning och du stänger av huvudbrytaren fast du hör värmaren så skyll dig själv… Inte för att jag tror den går sönder, men det är nog inte nyttigt i längden.


En annan vippbrytare är för friskluftsventilation. Till den finns en grön lysdiod. Även denna har halv resp hel fart fast med friskluft. Genom att använda denna t ex i full fart i kombination med värmaren på halvfart så kan man få ett värmeläge lite lägre än halvfart.




Så här ser det ut med originalpanelen utan kåpa. Hela denna enhet byttes ut!






Wallas som värmare är riktigt stabil, fungerar bra och strular aldrig. I alla fall om man även kör den lite kort någon gång under den säsong den inte normalt används. Däremot är det ju riktigt dåligt att det inte finns termostat från början. Det är ju för fasen en basfunktion !!!



Och en termostat då….
Jag kollade vad det skulle kosta med en termostat till Wallasen. Här finns två stora problem. Det ena är att deras originaltermostat kräver att moderkortet i värmaren är nyare än ett visst serienummer (och mitt var för gammalt). Det andra är att deras termostat är löjligt dyr. I alla fall i förhållande till vad den faktiskt gör. Enl vad jag läst mig till så går den till halvfart när önskad temperatur uppnåtts. Sen går den tillbaka till full fart när temperaturen enligt termostaten är för låg. Med en sådan lösning så blir det för varmt i hytten om halv effekt är för mycket. DET kan man leva med och i så fall stänga av värmaren. Hmmmm…. Funktionen av termostaten fick mig att tänka lite… Fasen…. Det är ju bara att automatisera det som brytarna redan gör. Då kan man ju faktiskt köpa vilken termostat som helst, bara det finns en huvudbrytare inbyggd.

Sagt och gjort…
Jag köpte en termostat med brytare på Kjell & Company för 249kr  .Sedan stoppade jag i två egna dioder (en grön för friskluft och en röd för värme). Jag hade kunnat klippa loss de gamla från den gamla panelen, men valde att köpa en ny grön resp en röd och spara originalpanelen (vet dock inte varför). Även dessa köpte jag på Kjell & Company. Bara några kronor för dessa. Sedan köpte jag en 3-vägs vippbrytare (on/off/on)  extra för att montera in extra i den termostat jag just köpt (c:a 30-40 kr för den).


Tänk på att inte köpa lysdioder som lyser för starkt. Är det mörkt så bländas man lätt. Köp svaga lysdioder. Det räcker att de syns. Du bygger inte en ficklampa!


Detta är egentligen rätt enkelt och fungerar precis hur bra som helst. För värme används den i termostaten inbyggda brytaren som OFF och halv resp full effekt går över termostatkontakten. För friskluft är det en extra 3vägsbrytare inmonterar i termostathöljet. Här är några bilder under bygget som inte tog mer än 1 timme.





Montering av 3vägsbrytaren för friskluft och lysdioderna i den nya termostatkåpan.



3-vägsbrytaren och dioderna färdigmonterade.


Så här ser den färdiga kåpan ut. Den gröna dioden på sidan och 3vägsbrytaren på sidan är för friskluft. Hade jag gjort om detta idag hade jag nog valt en plattare 3-vägs brytare till friskluften.



Gamla respektive nya enheten.

Kopplingsschemat för "Kjell & Company termostaten". Notera här att jag klippte bort den inbyggda signallampan mellan kontakt 2 och 7.


Wallas original kopplingsschema i den vanliga styrenheten. Notera här att jag faktiskt inte vet om det existerar fler varianter. Kanske någon vet och kan delge mig så uppdaterar jag denna post.

Med tanke på att jag inte vet om det finns fler variationer i kopplingsschema så kontrollerade jag visuellt detta kopplingsschema mot den fysiska kontrollpanelen innan jag började bygga den nya termostaten. 





Här är min egen inkoppling av Wallaskablarna in i "Kjell & Company termostaten" "L" och "H" uppe till vänster står för Low resp High för friskluft och är min extramonterade brytare i höljet för friskluften. Och högst uppe till vänster ser ni de två motkopplande dioderna. Resten är termostat för värme och brytaren för värme. De två sista är ju redan inbyggda i i termostaten från Kjell & Company. 








Notera att denna lösning fungerar EXAKT som originalet med eftergång vid avstängning med kylning när man stänger av. Och termostatfunktionen "slår" mellan hel och halv effekt istället för att du manuellt behöver pilla på knapparna. Däremot så blir det för varmt och du manuellt måste välja "off" knappen (med fungerande eftererkylning) om halv effekt är för mycket. Men det får man leva med även med Wallas originaltermostat.


Denna lösning kostar totalt under 300kr och tar c:a 1 timme om du kan löda.